Home > Bicara Siasah, Siri Membela Kerajaan PR > Zambry sudah kepanasan, pelbagai alasan untuk benarkan tindakannya.

Zambry sudah kepanasan, pelbagai alasan untuk benarkan tindakannya.

Dr. Zambry Abdul Kadir hari ini menyifatkan tindakan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar yang mahu merujuk beliau dan enam Exco kerajaan negeri yang baru kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak pada Rabu ini sebagai sesuatu yang pelik.

Beliau berkata, kebiasaannya jawatankuasa berkenaan hanya bertindak terhadap wakil rakyat yang melakukan kesalahan semasa persidangan DUN.

Satu kenyataan yang menunjukkan beliau masih dangkal dalam menafsirkan bidang tugas sebenar jawatankuasa tersebut yang sebenarnya merangkumi sesuatu tindakan Ahli Dewan Negeri di dalam dan di luar dewan.

Kalaulah tidak ada satu undang-undang yang boleh mengawal tindakan dan kelakuan seorang ADUN pastinya sangat bebaslah seseorang ADUN melakukan sesuatu tindakan yang bercanggah dengan tidak terikat kepada sesuatu peraturan.

Bayangkan sidang DUN hanya 3 kali setahun dan minima enam bulan sekali bererti boleh saja dua kali setahun. Kalaulah seorang ahli dewan menghina speaker, menghina seorang Menteri Besar dan sebagainya maka peraturan 72 dalam buku Peraturan Dewan dengan jelas memperuntukan kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebesan untuk mengambil tindakan.

Persoalan yang dihadapi sekarang jelas sangat besar kesannya kepada apa yang mungkin Zamkbry anggap kecil. kalau tidak mana boleh dia berani melanggarnya walaupun undang-undang tubuh kerajaan negeri perkara 16(6) dengan jelas menyebut seorang MB tidak semudah itu ditidakkan kedudukannya.

Apa pun saya melihat Zambry dan kumpulan kedetanya sudah sangat tersepit dengan isu dan peraturan y6ang mungkin beliau tida fikirkan sebelum ini.

Kita tunggu siapakah yang kena sekali ini.-CinaIslam

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: